Online samenwerken is sinds de pandemie noodzakelijk geworden. Maar hoe ontwerp je samen steden als je niet samen kán komen? Met deze vraag kwam XOOMlab bij ons, een coöperatie van ontwerpers, ontwikkelaars en ondernemers. Samen zijn we aan de slag gegaan met de onderzoeksvraag: Hoe kun je in collaboratie in AR stedenbouwkundigen ideeën delen en aanpassen?
Momenteel werkt XOOMlab veel met verschillende programma’s, waarbij het proces vaak tijdrovend is en niet altijd makkelijk real-time aan te passen. Het programma SketchUp gebruiken ze om de 3D modellen samen te stellen. Pdok.nl wordt gebruikt om actuele kaarten en gebouwen in te laden. Met de combinatie van deze kaartgegevens en het 3D model, kan het XOOMlab visualisaties maken van het beoogde resultaat. Om met alle betrokkenen te kunnen samenwerken, gebruikt XOOMlab nu online tools als Miro en Mural.
WebXR
We zijn begonnen met een onderzoek naar de productie pipeline van XOOMlab en de benodigde techniek om hier een real-time collaboratief proces van te maken. We zijn uitgekomen op het WebXR framework A-frame (meer over WebXR in ons project met PVH Europe). Hier had de huidige lichting stagiaires nog niet eerder mee gewerkt, dus er was een wat langere leercurve dan bij de meeste projecten.
Onze lead developer Enzo heeft in nauwe samenwerking met senior Berend een onderzoekstraject uitgestippeld voor de betrokken developers. Onze lead artist Jiraphat heeft concept art gemaak, zodat XOOMlab een beeld kreeg bij de mogelijkheden. Op basis van het onderzoek en de concept art, is er een voorstel samengesteld en gepresenteerd aan XOOMlab. Vanuit deze presentatie zijn er heldere doelen en kwaliteitscriteria vastgesteld, die we gedurende de productie scherp in het oog hebben gehouden.
Prototype
Het huidige prototype is een browser based tool die (in theorie) zowel op desktop als telefoon of tablet gebruikt kan worden. Je kunt bestaande kaarten laden via OpenStreetMap en vervolgens met meerdere gebruikers tegelijk bebouwen. Hiermee is de kern van de onderzoeksvraag beantwoord en hebben zowel wij als het XOOMlab meer inzicht en kennis gekregen in de mogelijkheden van de tool.
Vervolg
Voor het vervolg van het project zou het fijn zal als veel dingen geppolished worden en getest, zodat het gebruiksvriendelijker wordt. Het is bijvoorbeeld handig om in de tool meerdere sessies te kunnen aanmaken en opslaan. Zo zou je voorafgaand aan een online collaboratie een aantal situaties kunnen klaarzetten en oproepen om zo snel meerdere ideeën te kunnen bespreken. Ook heeft onze lead artist Jiraphat een interface ontworpen voor een sticky note systeem. Hiermeekan je verdiepende informatie toevoegen aan gebouwen.
Momenteel zijn wij in overleg met het XOOMlab om in het najaar verdere stappen te zetten in het ontwikkelen van de tool, eventueel in combinatie met de Hololens 2. Hoe kunnen we de samenwerking bevorderen in XR? Dat is het vraagstuk. We hebben in elk geval heel veel zin om hier in te duiken.